Има категорично продължение на политиката, която водеше кабинетът Денков“ в областта на

...
Има категорично продължение на политиката, която водеше кабинетът Денков“ в областта на
Коментари Харесай

Тагарев: Не се дискутира изпращане на български военнослужещи в Украйна

Има категорично продължение на политиката, която водеше кабинетът „ Денков “ в региона на защитата и помощта за Украйна. Това установи в изявление за БНР някогашният боен министър проф. Тодор Тагарев.

Според него „ Украйна има забележителен човешки потенциал„, само че „ активизирането на хора единствено на възраст над 27 години към този момент не е  задоволително “, по тази причина е било решено да се смъкна границата. По думите му, човешкият капацитет „ няма да бъде проблем “, а огромните въпроси за Украйна касаят въоръжението и боеприпасите.

По повдигнатата от френския президент Макрон тематика за наличие на военни сили на НАТО в Украйна Тагарев разяснява, че по този начин Западът ще държи по-голям брой отворени варианти, в това число изпращане на военнослужещи. Бившият министър на защитата обаче разграничи изпращането на военнослужещи от изпращането на войски.

„ В натовски формат няма такива полемики. Аз не чакам такова решение в обозримото бъдеще. Очевидно е, че има страни, които не са склонни даже да дискутират въпроса. България е от тези страни. Българската позиция е ясна – ние нямаме планове, не дискутираме въобще опцията за изпращане на български военнослужещи в Украйна. “

Във връзка с така наречен хибридно влияние на Русия Тодор Тагарев изтъкна, че в осведомителното пространство се виждат опитите за интервенция, „ в това число в политическите процеси “.

 

Относно отбранителните качества на страната ни досегашният боен министър означи, че е приключил интервалът на асимилиране на  т.нар. кротичък дивидент и би трябвало да се усилват възпиращите качества. В тази посока някои страни са решили да се върне наборната военна работа или да има под някаква форма наложителна военна подготовка, изясни Тагарев.

Няколко страни по източния фланг към този момент върнаха военната подготовка. При нас също би трябвало да бъде отделено внимание на това, защото до 10-15 години няма да разполагаме с мобилизационен запас, аргументира се той.

„ Трябва да има общо схващане в демократичния свят какво значи мир в Украйна„, смята Тодор Тагарев.

„ Това още не са договаряния за мир. Няма условия за договаряния за мир„, акцентира той по отношение на провеждането на интернационална конференция в Швейцария, отдадена на Украйна.

https://novini.bg/

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР